Egy gombnyomással átvehetik az irányítást a mobilod felett a csalók - Minden pénz eltűnhet a számládról

A csalók valós időben láthatják a mobilod képernyőjét, és még a billentyűzet felett is átvehetik az irányítást ezzel a programmal.

Androidos banki vírus
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy Brokewell nevű androidos banki trójai vírussal teljesen átvehetik az irányítást a telefonok felett a csalók. A vírus szinte minden tevékenységet képes rögzíteni a készülékeken, így a billentyűleütéseket és a képernyőn megjelenített információkat is be tudja gyűjteni. 

Androidos banki vírus

A ThreatFabric biztonsági kutatói által felfedezett, rosszindulatú program egy hamis Google Chrome-frissítésen keresztül települ a telefonra, amely a webböngésző használata közben jelenik meg. A vírust tartalmazó hasznos teher letöltése után a program legtöbbször banki alkalmazások felületét másolja, ráadásul aktív fejlesztés alatt áll, ami azt jelenti, hogy kiterjedt eszközátvételi és távirányítási képességekkel rendelkezik, írta a 24.huBleeping Computer cikke alapján

A vírus ezáltal képes a netes sütik begyűjtésére, rálát a gyanútlan felhasználó értesítéseire, beszélgetéseire, banki adataira, ujjmozdulataira és a hívásnaplójára is. 

GettyImages-1405107707
Fotó: vorDa / Getty Images Hungary

A vírus ráadásul be tudja mérni a megfigyelt eszköz pontos fizikai helyét, a hardveres és szoftveres paramétereit, és képes aktiválni a mobil mikrofonját hangrögzítés céljából.

A legijesztőbb dolog az egészben, hogy a csalók konkrétan át is tudják venni az irányítást a mobilok felett: valós időben láthatják az eszköz képernyőjét, távoli kattintást és lapozást tudnak végrehajtani, kezelni tudják a billentyűzetet, és még a fényerőt és a hangerőt is át tudják állítani. 

A szakemberek azt kérik mindenkitől, hogy csak hivatalos úton töltsenek le fájlokat és alkalmazásokat. 

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban az AI, vagyis a mesterséges intelligencia előretöréséről, jövőjéről és esetleges veszélyeiről dilemmázzunk. Valóban elveheti a munkánkat az AI? Kell-e félnünk a mesterséges intelligenciától? Hogyan hasznosítható az oktatásban? Teremthet munkahelyeket? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Szertics Gergely AI szakértő, Kazár Zalán Kristóf, a Femina vezető szerkesztő-újságírója és Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Nagyon vigyázz, ha ilyen telefonhívást kapsz! Sok pénz eltűnhet a számládról, ha rosszul reagálsz

Ezekre kell figyelni, hogy biztonságban maradjon a pénzed!

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük