Dráma Horvátországban: halottak és sérültek a 6,3-as földrengés után, amit itthon is érezni lehetett

Petrinja, 2020. december 29. Romok összezúzta autó Petrinjában 2020. december 29-én, miután 6,3 erősségű földrengés volt Közép-Horvátországban. Egy gyermek életét vesztette, feltehetőleg többen megsérültek. MTI/AP
Vágólapra másolva!
Nagy erősségű földrengés rázta meg Horvátországot kedden. A természeti katasztrófának eddig legalább hét halálos áldozata van, sokan megsérültek, és egy fél város lakhatatlanná vált. A rengést a szomszédos országokban is érezték, köztük Magyarországon is.
Vágólapra másolva!

A hétfői, 5,2-es erősségű földrengés után kedden nem sokkal tizenkét óra után egy még erősebb, 6,3-as erősségű rázta meg Horvátországot.

Romok összezúzta autó Petrinjában Forrás: MTI/AP/-

A földrengés epicentruma Zágrábtól körülbelül 42 kilométerre délkeletre, Petrinja közelében volt, a magyar országhatártól körülbelül 100 kilométerre.

Élő adásban is látni lehetett:

A földrengés annyira erős volt, hogy a szomszédos országokban is érezni lehetett. Szlovéniában elővigyázatosságból leállították a krskói atomerőművet. Magyarországon főleg Baranya megyében lehetett érezni, Pécsett annyira berengett egy áruház, hogy mindenkit az utcára küldtek.

Petrinjában a város fele megsemmisült

a polgármester, Darinko Dumbovic szerint. Azt is elmondta, hogy a rengés során összedőlt egy óvoda is, de az épületben nem voltak gyerekek.

A polgármester sajtótájékoztatója közben is utórengés érte a várost:

Eddig hat halálos áldozat hírét erősítették meg.

Egy összedőlt házból egy apát és egy 12 éves kislányt hoztak ki, a gyerek belehalt súlyos sérüléseibe.

A másik öt ember a közeli Majske Poljanében halt meg. Žažinából is jelentettek egy halálesetet.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő is a helyszínre utazott. Szerinte az épületek nem biztonságosak, és a legtöbb ember nem térhet vissza az otthonába. "Ez egy igazi tragédia" - mondta.

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök (b7) és Zoran Milanovic államfő (b6) megszemléli a károkat Petrinjában Forrás: MTI/AP/-

Konténereket és sátrakat állít fel a katonaság a lakosság részére. A közeli Glina településen is közel kétszázan maradtak biztonságos fedél nélkül. Sok sérültet átszállítottak a közeli Sziszek kórházába. Itt nem sérült meg senki, a földmozgás azonban itt is súlyos károkat okozott az épületekben.

Földre hullott törmelék előtt mennek emberek Zágrábban Forrás: MTI/AP/Filip Horvat

A földrengés Zágrábban is megrongált épületeket, a lakosság egy része elhagyja a fővárost, pánik és rémület lett úrrá köztük.

A horvát fővárost és környékét korábban március 22-én rázta meg nagyobb földrengés, azóta folyamatosak az utórengések. Hatezer épület a mai napig nem biztonságos, köztük több óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem, kulturális és tudományos intézet.

A keddi földregés harmincszor erősebb volt, mint a tavaszi zágrábi.