Romániában leginkább Székelyföldön lassul a járvány

Bukarest, 2020. december 27. Mihaela Anghel, a Matei Bals fővárosi járványkórház 26 éves ápolónője (b) megkapja az első koronavírus (COVID-19) elleni oltást Bukarestben 2020. december 27-én. Anghel 2020 februárjában részt vett az első igazolt romániai fertőzött kezelésében. A BioNTech és Pfizer által kifejlesztett vakcinából két nappal korábban érkezett meg Romániába az első tízezres szállítmány. MTI/AP/Andreea Alexandru
Vágólapra másolva!
Romániában a koronavírus-fertőzések terjedési ütemének további lassulását igazolták a kedden közzétett adatok, de nagyok a regionális különbségek. Leginkább a Székelyföldön sikerült megfékezni a járványt, a legnagyobb fertőzési rátát pedig a főváros térségéből jelentették.
Vágólapra másolva!

Romániában egy nap alatt 4637 újabb fertőzést diagnosztizáltak, ezek egyharmadát Bukarestben és a fővárost körülvevő Ilfov megyében azonosították.

Az országban Ilfov megyében a legmagasabb, csaknem 5 ezrelékes az utóbbi kéthetes lakosságarányos fertőzési ráta,

amit Bukarest követ, ahol az utóbbi két hétben a lakosság 4 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést.

Rajtuk kívül már csak az ország legnagyobb urbánus térségeit magában foglaló Temes, Kolozs, Brassó, Konstanca tartozik a vörös zónához, ahol a kéthetes fertőzési ráta még nem csökkent a lakosság 3 ezreléke alá.

Az ország megyéinek több mint fele (22 megye) immár sárga jelzésű térségnek számít, míg 14 megye a zöld besorolásba került, vagyis az utóbbi két hétben a lakosok kevesebb mint 1,5 ezreléke fertőződött meg koronavírussal.

Mihaela Anghel, a Matei Bals fővárosi járványkórház 26 éves ápolónője megkapja az első koronavírus elleni oltást Bukarestben 2020. december 27-én Forrás: MTI/AP/Andreea Alexandru

A legalacsonyabb fertőzési rátát immár hetek óta Hargita megyéből jelzik, ahol keddig 0,4 ezrelékre csökkent a lakosságarányos fertőzési mutató. A szintén magyar többségű Kovászna megye - az olténiai Gorj után - harmadik a rangsorban, 0,73 ezrelékes fertőzési rátával.

Kedden újabb 135 koronavírusos beteg halt meg Romániában.

Az ismert aktív esetek száma az utóbbi egy hónap alatt megfeleződött.

Keddig 58 ezerre esett vissza, az intenzív osztályon ápolt súlyos esetek száma viszont csak tíz százalékkal, 1162-re csökkent.