Nagy, 6,3-as erősségű földrengés rázta meg Horvátországot: legalább hat ember meghalt, többen megsérültek

földrengés Horvátország
A grab of a video taken and released by the Croatian Red Cross on December 29, 2020 shows people looking through the rubbles and rescuing victims in the streets of Petrinja, after the town was striked by an earthquake of 6,4 magnitude. - The tremor, one of the strongest to rock Croatia in recent years, collapsed rooftops in Petrinja, home to some 20,000 people, and left the streets strewn with bricks and other debris. Rescue workers and the army were deployed to search for trapped residents, with no casualties initially reported. (Photo by - / various sources / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Croatian Red Cross / ESN" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Újabb, a korábbiaknál erősebb, 6,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg Horvátországot kedden kora délután. A természeti katasztrófának hat halálos áldozata, és több sérültje van. Az ország egy részén nincs áram, a rengés Zágrábban is pánikot okozott.
Vágólapra másolva!

A földrengés epicentruma Zágrábtól körülbelül 42 kilométerre délkeletre, Petrinja közelében volt, a magyar országhatártól körülbelül 100 kilométerre.

A földmozgást egész Horvátországban, de a szomszédos országokban, köztük Magyarországon is érezni lehetett.

Az ország egy részén nincs áram

Petrinjában egy férfit autójából mentettek ki, amelyre rádőlt egy épületrész. Egy másik összedőlt házból egy apát és egy gyermeket hoztak ki, a gyerek belehalt súlyos sérüléseibe. Az index.hr szerint az áldozat egy 12 éves kislány.

Megerősítették, hogy még öt ember meghalt Majske Poljanében.

Húsz sérültet szállítottak a közeli, sziszeki kórházba, közülük kettőt súlyos sérülésekkel.

Eközben a kórház egyik szárnyából, amely nem biztonságos, egy másik, félig kész szárnyba evakuálják a betegeket. Sziszek városában nem sérült meg senki, a földmozgás azonban itt is súlyos károkat okozott az épületekben.

Az ország egyes részein nincs áramszolgáltatás, nem működik a telefon és az internet. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy hagyják szabadon a még működő telefonvonalakat.

A földrengés Zágrábban is megrongált épületeket, a lakosság egy része elhagyja a fővárost, pánik és rémület lett úrrá köztük.

Romos épület Petrinjában Forrás: MTI/AP/-

A város fele megsemmisült

Az Index.hr szerint Petrinjában jelentős károk keletkeztek, az utcák tele vannak romokkal.

Darinko Dumbovic polgármester szerint

és segítséget kért a városnak.

A polgármester azt is hozzátette, hogy több halálos áldozatról is tud. Dumbovic azt is elmondta, hogy a rengés során összedőlt egy óvoda is, de az épületben nem tartózkodtak gyerekek.

A polgármester sajtótájékoztatója alatt is utórengés rázta meg a várost:

Az ABC News is azt írja, hogy a rengés jelentős károkat okozott, több épület teteje is megsérült.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő elindult a helyszínre. A romok eltakarítására katonai alakulatokat is vezényeltek.

Eszékről 15, Isztriából 18 tűzoltó indult el Petrinjába a mentési munkálatokban segíteni.

Sziszek közelében beomlott egy templom, többen megsérültek.

Még két embert keresnek a romok között.

"Ez egy igazi tragédia"

A kormányfő a sajtónak úgy nyilatkozott: Petrinjában az épületek nem biztonságosak, ezért

a legtöbb ember nem térhet vissza otthonába.

"Ez egy igazi tragédia" - mondta.

Konténereket és sátrakat állít fel a katonaság a lakosság részére. A közeli Glina településen is közel kétszázan maradtak biztonságos fedél nélkül.

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök (k) egy lakásából kimenekített nő mellett, Petrinjában Forrás: MTI/AP/-

A nemzeti válságstáb azonnali hatállyal feloldotta a január 8-ig tartó lakhelyelhagyási tilalmat, amelyet a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére rendelt el még december 23-án.

Utórengésekre kell számítani

Hétfőn kora reggel egy 5,2-es erősségű földrengés rázta meg ugyanezt a területet, amelyet másfél órán belül egy 4,7-es és egy 4,1-es erősségű földmozgás követett.

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy

utórengésekre kell számítani.

A horvát fővárost és környékét korábban március 22-én rázta meg nagyobb földrengés. A fél óra különbséggel bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban számos épület megrongálódott, és több ember megsérült. Az akkori földmozgás Zágrábban és környékén 25 ezer épületben okozott kárt. A belvárosban megrongálódott a főváros jelképének számító katedrális, a horvát parlament és a kormány épülete, valamint több templom és kulturális örökséghez tartozó építmény. Több kórházból is evakuálni kellett az embereket.

Utcára vonult emberek Zágrábban a keddi földrengés után Forrás: MTI/AP/Filip Horvat

Zágrábban a márciusi földrengés óra folyamatosak az utórengések. A szakemberek mintegy kétezret jegyeztek fel, amelyek negyede volt érezhető. Hatezer épület a mai napig nem biztonságos, köztük több óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem, kulturális és tudományos intézet.
A keddi földregés harmincszor erősebb volt, mint a tavaszi zágrábi - írta a sajtó.