Információk szerint hat halottja van a horvátországi földrengésnek

2020. december 29., 12:47

Szerző:

Erős földrengés rázta meg Horvátországot több helyen is – jelentette az index.hr horvát hírportál.

Mint írják, a rengést a Richter-skála szerinti 6,3-as erősségre mérték. A rengést a beszámoló szerint különösen erősen lehetett érezni Zágrábban, de a lap olvasói földrengést érzékeltek Rijekában, Vukovárban, Splitben.

Munkatársunk arról számolt be, hogy a földrengést Baranya megyében is jól érzékelni lehetett. Többen Budapest magasabb lakóházaiban is érzékelni vélték a kilengést.

A földrengés epicentruma 46 kilométerre Zágrabtól délkeletre, Petrinjában volt.

Videó a károkról:

 

Bama.hu Baranya megyei hírportál azt írja már hétfőn reggel szokatlan ébresztőt kaptak néhányan a Dél-Dunántúlon, kedden 12 óra 20 perc környékén aztán újabb, talán még erősebb rázta fel a térséget.

A lapnak annyi sikerült sikerült kiderítenie, hogy az ország jó részén érezni lehetett a rengést. Budapestről, a Balatonról is érkeztek hozzájuk jelzések. Mint írják, Pécsen a város több pontján emberek rohantak az utcára, “a szerkesztőségünkben is recsegtek, ropogtak a falak, munkatársaink is az utca felé vették az irányt”. 

FRISSÍTÉS 13:08

Horvát rendőrség: mindenki menjen ki a szabadba, és kerülje el az épületeket

"Arra kérjük az állampolgárokat, hogy menjenek ki a szabadba, ha képesek elmenekülni az összeomlás veszélyének kitett épületektől."- írja a rendőrségre hivatkozva az index.hr. A lap arról is ír, Horvátország egyes részein nincs áram és telefon sem. Helyi médiaértesülésre hivatkozva azt  is írják: egy ház ráomlott egy autóra, a kocsiból egy gyermeket sikerült kimenteni.

FRISSÍTÉS 13:25 

Egy gyerek is meghalt Petrinjában - erősítette meg Darinko Dumbović polgármester. Információk szerint egy 12 éves lányról van szó. Az édesanyának, aki elvesztette a gyermekét, már gyorssegítséget nyújtottak. Az Index.hr több halottról és sebesültről tud.

FRISSÍTÉS 13:25

Leállt a Krško atomerőmű 

Az index.hr írja, hogy leállították a Krško atomerőművet. Ez a természeti katasztrófák esetén a szokásos eljárás. Az erőművet úgy építették, hogy ellenálljon sokkal erősebb földrengéseknek is.

FRISSÍTÉS 13:54

Újabb földrengést éreztek a térségben, írja a 24sata.hr, ezúttal 4,5 -es erősségű volt. Az elmúlt 31 órában 15 rengést észleltek.

FRISSÍTÉS 19:56

Hat halott van összesen

Az Index.hr hírportál jelentése szerint a fiatal lányon kívül öt halottja van természeti katasztrófának. Egy 20 éves férfi, egy apa és fia, valamint egy idősebb férfi és még egy személy. Mind az öten a Glinához közeli Majsko Polje településen haltak meg, rájuk dőlt a ház. Egy embernek pedig még küzdenek az életéért.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.